Datorinfo.se - Lär känna din dator

Sätt upp en FTP-server med FileZilla Server

Vi har redan tipsat om FileZillas FTP-klient i 8 fria program för Windows men det finns även en server med samma namn. Den är också helt gratis att använda. Nu ska vi förklara hur man sätter upp en FTP-server med FileZilla.

Installera FileZilla Servern

Börja med att hämta FileZilla server här. Kör sedan filen du hämtade för att installera det. Om du inte vill att gränssnittet till FileZilla startas varje gång du loggar in, se till att välja bort det under installationen.

Om Programmet FileZilla

FileZilla Server består egentligen av två huvudprogram - dels själv servern som kommunicerar med klienten och skickar filer därimellan - dels ett gränssnitt där du bland annat lägger till användare som ska kunna logga in på FTP-servern och gör andra inställningar. Detta gör att servern kan konfigureras från en annan dator. Standard är dock att logga in på den lokala servern. Sammanfattnigsvis tillhandahåller servern tjänster både till inställningsklienten "FileZilla Server Interface" och FTP-klienten.

Starta Serverinterfacet

Starta nu "FileZilla Server Interface" som förmodligen ligger på skrivbordet. Anslut sedan till 127.0.0.1 - servern på din dator - det bör redan stå 127.0.0.1 så det är förmodligen bara att trycka OK.

Lägga till användare i FileZilla server

Nu bör du se FileZilla servers huvudfönster. Tryck nu Edit i menyn överst och sedan Users. Tryck sedan Add-knappen till höger och skriv in önskat användarnamn och tryck sedan OK. Kryssa i rutan innan "Pasword:" och skriv in ett lösenord. Under "Page:" i det lilla fönstret till vänster väljer du sedan "Shared Folders" och därefter "Add". Leta därefter fram en mapp att dela ut - skapa gärna en ny på ett lämpligt ställe. Kryssa sedan i vad användaren ska kunna göra på servern. I detta exemplet kommer vi att ladda upp filer så kryssa i "Write". Tryck nu OK nere till vänster.

Testa servern i FileZilla Client

Nu ska du kunna logga in på servern med en klient som FileZilla client eller Firefox. Jag föredrar dock att använda FileZilla både som server och klient - det går oftast snabbare och pålitligare vilket är en fördel om man överför stora filer. Skriv in enligt följande uppe i huvudfönstret i resp. fält: Värd: localhost, Användarnamn: (det du valde innan) och Lösenord: (det du valde innan). Tryck sedan "Snabbanslut". Om du använder en viss FTP-server flera gånger är det lämpligt att ställa in den i platshanteraren. Du kommer nu att se filerna på servern till höger och de lokala filerna till vänster - dubbelklicka på en fil för överföra den mellan server och klient eller dra och släpp. Hoppas allt fungerade - gå annars till baka och se vad du gjorde fel!

Öppna din FileZilla server för andra

Om du inte har någon brandvägg är din server förmodligen tillgänglig för andra redan som har din IP-adress, användarnamn och lösenord. Har du en brandvägg däremot måste du antagligen öppna portarna för FTP (20 och 21) i den och använder du NAT måste du även binda FTP-servern till de portarna på routern.

Egen domän eller subdomän

Det kan vara jobbigt att hantera IP-adresser så istället kan du registrera ett domännamn på IIS för någon hundralapp per år eller skaffa ett gratis subdomän på no-ip.com.

Länka till din FileZilla server enkelt

I Firefox kan du enkelt skriva in användarnamn och lösenord eller bara användarnam samtidigt som du skriver adressen till servern i detta formatet ftp://användarnamn:lösnord@adress och om du även vill ange sökväg till något på servern direkt lägger du bara till den efter ftp://användarnamn:lösnord@adress/sökväg/fil. Jättesmidigt när du ska skicka något till en kompis.

Säkerhet i FileZilla Server

FTP-protokollet är inte så säkert i sig då trafiken inte är krypterad - det skadar dock inte att använda bra lösenord ändå. Vill man ha en säkrare lösningar är SFTP att föredra, tyvärr stödjer inte FileZilla server detta än men man kan hoppas det kommer i senare versioner. Vill man ha en SFTP-server är freeFTPd eller Core FTP.

Upplagd: 2009-06-20

Se även:

Kommentarer

Vad är ett plus noll lika med? (svara med små bokstäver)

Kommentar:

Namn:

För 4 år sedan svarade Fredrik:

HN, bra att du gillade guiden. Som tack får du gärna sprida vår sida vidare.

För 4 år sedan skrev Fredrik:

jag antar att du har senaste versionen av filezilla installerad. Kontrollera datum och klocka på din dator(local) och server som du försöker ansluta till. Är dessa korrekta? Kolla om denna länken kan hjälpa dig: http://trac.filezilla-project.org/ticket/308

För 4 år sedan skrev Folke Aili (f_aili@hotmail.com):

Min filezilla (3.4.0) har slutat att fungera. Den skriver inte över och tar inte med nya filer

Dyslexi Barnkläder